Češi pomalu přichází na chuť jehněčímu
Méně konzervativní spotřebitelé začínají kupovat jehněčí nejen o Velikonocích.
Vydáno: 12.04.2018 jt
Největší podíl spotřebovaného masa u nás je stále vepřové. To je téměř polovina. V těsném závěsu je drůbeží a hovězí maso. Jehněčího se na české stoly dostane po málu.
Jehněčí maso se ani samo o sobě statisticky nesleduje. Patří do skupiny Skopové, kozí a koňské. Této skupiny se ročně na osobu spotřebuje 0,4 kg. Celková spotřeba masa u nás je 80 kg na osobu ročně. Jehněčího sníme průměrně jen 2 porce ročně.
V České republice se chová asi 200 tisíc ovcí. Většina z nich jsou ovce pěstované na vlnu a mléko. Ty nemají úplně nejlepší maso. Čistě masná plemena se do ČR teprve dostávají. Vychovat si dostatečně velké stádo výhradně jen masného plemene je časově i finančně náročné. Proto se do takové akce pouští jen hrstka farmářů.
Některé prodejní řetězce uvádějí růst poptávky po jehněčím mase. Oproti tomu se stavy ovcí mírně v České republice snižují. Češi jsou ve výběru masa stále dost konzervativní a jehněčí si kupují hlavně na Velikonoce. Někteří mohou mít špatné zkušenosti s jehněčím masem plemen, která nebyla chována jen pro maso. O desítky procent pak vzroste poptávka po jehněčím na jaře, pak se věnují jehněčímu masu i masokombináty. Celoročně fungují jen jedny jatka u Kladrub nad Labem.
Většina jehněčího masa nebo živých jehňat se vyváží do Rakouska, Německa nebo přes Nizozemí do Francie. Do Čech se dováží levnější jehněčí z Nového Zélandu. Na ostrově v tichomoří se skopové chová ve velkochovech, takže jeho cena je stále nižší než naše výroba i s náklady na dopravu. Jehněčí ze Zélandu se dováží hlavně do restaurací a hotelů, které ho mají v celoroční nabídce.
V jarních akcích supermarketů se objevuje hlavně jehněčí z dovozu. Cena za chlazenou kýtu s kostí se pohybuje okolo 230 Kč za kilogram.
Češi jehněčí maso teprve objevují. Už ho nevnímají jen jako sváteční velikonoční pokrm, ale začínají ho vyhledávat i během roku. Je dobře stravitelné, méně tučné a má specifickou vůni. Jehněčí má velký obsah snadno vstřebatelného železa. To má dobrý vliv na tvorbu červených krvinek. Jeho bílkoviny obsahují esenciální aminokyseliny, které jsou pro lidské tělo přínosné. Obsahuje i vitamín D, vitamíny B1, B2. B4. B6 a hlavně B12. Mimo to je zdrojem zinku, který je důležitý pro růst, zrak, chuť, čich, obranyschopnost a tvorbu spermií.