Českou biopotravinou roku 2018 se stal hovězí steak z Mitrovského dvora
Sedmnáctý ročník soutěže Česká biopotravina roku 2018 pořádané PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců zná své vítěze. Odborná porota se opět přesvědčila o tom, že česká produkce biopotravin je na vysoké úrovni.
Vydáno: 12.09.2018
Do soutěže bylo přihlášeno 104 produktů a takřka polovinu z nich (43) tvořila biovína. Právě v této kategorii tak byla největší konkurence, ve které nejlépe obstálo slámové víno Ryzlink rýnský ročník 2015 od Víno Marcinčák.
Dále v kategorii Biopotraviny rostlinného původu zvítězily Meruňky s levandulí a medem – extra džem (Marmelády Šafránka s. r. o.), ocenění nejlepší biopotravina živočišného původy získal BIO Čerstvý sýr s bylinkami (farma JAVORNÍK-CZ), v kategorii Biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní uspěl Med medovicový (Ing. Dušan Michálek).
Hlavní cenu soutěže a zároveň kategorii Steaková bio masa získal Hovězí tenderloin steak bio od farmy Mitrovský dvůr. Ten dle slov Kateřiny Urbánkové, manažerky Svazu PRO-BIO, zaujal svou křehkostí a vyzrálostí a jasně zvítězil. „Zralé hovězí maso z ekologického zemědělství má totiž velký tržní potenciál a přitom již teď oslovuje širokou skupinu zákazníků, kteří kvalitní maso umí ocenit. Takto kvalitní steak na grilu totiž, dle mého názoru, zvládne připravit každý a získá tak jednoduše skvělý gurmánský zážitek," uvedla k výsledkům.
Vítězné produkty smějí užívat označení Česká biopotravina roku 2018 a zúčastní se největšího veletrhu biopotravin Biofach 2019 v Norimberku.