Chov včel a důvody jejich úhynu
Včely medonosné patří odjakživa na náš venkov a pro svůj přínos v přírodě, se těší velké úctě a oblibě u člověka. Nejen, že od nich lidé získávají med, ale hlavním přínosem je především opylování květů v dané oblasti.
Vydáno: 01.07.2015
V posledních letech však dochází k velkým úhynům včelstev a to z důvodu zhoršení ekologických podmínek v důsledku činnosti člověka. Jaké jsou příčiny úhynu včel kromě nemocí? Jak se při chovu včel jejich úhynu vyhnout a zachovat tak neporušený ekosystém v oblasti?
Nemoci včel
Šíření nemocí u včel je ovlivněno řadou faktorů, jako jsou teplota stanoviště, vlhkost vzduchu, způsob chovu a rozmnožování atd. Mezi nejčastější nemoci včel patří mor plodu nebo hodně rozšířená nákaza varroázy, která se postarala již o vyhubení řady včelstev ve střední Evropě.
Právě nyní přichází období v měsících červenci a srpnu, kdy je potřeba dbát zvýšené opatrnosti a bedlivě včely pozorovat, protože se rozhoduje o budoucnosti Vašeho chovu. Pokud chováte včely, můžete na preventivní boj proti varroáze nebo na další opatření v rámci zlepšení chovu získat dotace pro včelaře.
Otrava včel
Vedle nemocí je další příčinou otrava včel chemickými postřiky a také pesticidy. Úhyn včelstev v důsledku otravy v minulých letech vzrostl. Nejčastějším viníkem je podle veterinární zprávy otrava postřikem řepky olejky. Pokud srovnáme rok 2013 s minulým rokem 2014, otrava včel zahubila dvojnásobný počet včelstev.
Co dělat při podezření na otravu?
Při podezření na otravu včel je nutné vše okamžitě nahlásit a zajistit vzorky včel a rostlin. Vzorky pro chemickou analýzu musí být do 48 hodin zamraženy a dopraveny do Státního veterinárního ústavu. Bohužel i přes velký nárůst uhynutých včelstev se řada chovatelů dohodne se zemědělci mimo soudně a vše končí finančním vyrovnáním.
Vzhledem k tomu, že jsou včely náchylnější než jiné druhy, například čmeláci, kteří pomalu chov včel pro opylování květů zahrad nahrazují, je možné, že by se dále mohly otrávit i další druhy hmyzu, proto je nutné zajištění chemických vzorků. Nehledě na to, že jsou chemické postřiky nebezpečné člověku, který potraviny konzumuje.
Přesný postup, co dělat při podezření na otravu včel najdete ke stažení zde!