Jarní prořezávání stromů
Blíží se jaro, což v praxi znamená, že je opět čas začít se pořádně starat o zahradu a stromy, které v ní máte.
Vydáno: 15.02.2016
Proč stromy prořezávat? Omlazení, prosvětlení stromů i kvalita úrody
To nejlepší, co pro stromy můžete udělat, je je takzvaně prořezat, čímž můžete u mladších kousků zformujete korunu, staré stromy tím zase o něco omladíte. Ideální čas pro prořezávání je právě únor až březen, kdy už nehrozí tuhé mrazy a naopak se začíná mírně oteplovat.
Kruté mrazy už nám březen nejspíš asi nepřinese, proto se do prořezávání můžete pustit. Pokud se ptáte, proč je vlastně dobré stromy každé jaro prořezávat, odpověď na tuto otázku je relativně jednoduchá. Prořezávání stromů pozitivně ovlivňuje zdraví a kvalitu úrody po následující rok, rostlina navíc získá dostatek světla a budete se moci těšit i z mnohem kvalitnější podzimní sklizně.
Prosvětlení stromu má navíc další blahodárné účinky. Díky němu zamezíte vzniku mechů a chorob (především těch houbových), které by vašemu stromu mohly škodit. Je ovšem potřeba si dát pozor na přesný postup samotného prořezu, ten se totiž u jednotlivých stromů liší a vždy je dobré si vyhledat informace o prořezu konkrétního stromu například na internetu.
Jak prořezávat stromy
Nyní už ovšem k samotnému prořezávání:
- Budete potřebovat kvalitní nástroje, na drobné větvičky vám budou stačit ostré zahradnické nůžky, na ty tlustší pak ostrá pilka
- Pokud pěstujete ovocné stromy (většina z vás určitě ano), prořezávání jim pomůže především v prvních letech jejich růstu. Podpoříte tím jejich zakořenění a také růst koruny. Jedná se o takzvaný výchovný řez, který se dělá po dobu dvou až šesti let (opět záleží na konkrétní odrůdě a druhu stromu). Základním účelem těchto prořezů je to, aby se vytvořila vzdušná a pevná koruna.
- Nejprve se věnujte prostříhávání těch odrůd, které jsou nejodolnější vůči mrazu.
- Zvýšenou pozornost věnujte nemocným nebo zastíněným větvím.
- Nepokoušejte se omladit celý strom najednou
- Pokuste se udržovat stálý poměr mezi hlavními větvemi a vedlejším obrostem, hlavní větve by neměly růst tak, aby byly pod sebou, ale měly by rovnoměrně vyplnit celý objem koruny. Zároveň je dobré pro optimální plodnost zařídit to, aby větve rostly vodorovně.
- Ideální je řezat přibližně 2 milimetry nad patou výhonku. Vyšší řez by mohl vytvořit zasychající pahýly, které následně brzdí proces hojení stromu.
- Ustřihněte všechny nové proutky, které rostou kolmo k zemi nahoru. Zbavte se také mladých větviček mířících do středu koruny. Zastřiháváním větviček mířících ven už jen dáváte koruně stromu požadovaný tvar.
- Po procesu řezání ukliďte ořezané větve. Ty by totiž mohly nalákat zvěř, která na nově ořezaném stromu napáchá zbytečně škodu. Ořezané větve můžete dále zpracovat například na topení.