Hovězí maso z Polska se bude dále kontrolovat
Do Česka se před časem dostalo závadné hovězí maso z Polska, což samozřejmě vyústilo ve zvýšené kontroly. Cílem všech opatření je účinná ochrana spotřebitele. Podle ministra Tomana jsou podniknuté kroky nezbytné a Ministerstvo zemědělství z nich ustupovat nechce.
Vydáno: 25.02.2019
„Slova polského ministra, že problém zveličujeme, považuji za snahu odvrátit pozornost od skutečného problému. Už před třemi týdny jsem jej upozornil, že přetrvává naše nedůvěra v polský systém dozoru nad potravinami a jsme připraveni přijmout v případě nutnosti další opatření. Pokud se na náš trh dostalo sedm set kilo masa s nebezpečnou salmonelou, bylo jasné, že musíme reagovat. Znovu opakuji, že mi nejde o obchodní válku, ale o účinnou ochranu zdraví všech našich spotřebitelů," řekl ministr zemědělství Miroslav Toman s tím, že se nechce zapojovat do mediální přestřelky.
Polská strana vytýká České republice nezadání informace o mase nakaženém salmonelou do Systému rychlého varování Evropské unie (RASFF). Ministerstvo zemědělství však tato nařčení odmítá. Národní kontaktní místo pro RASFF vložilo do systému varování informaci ve středu 20. února již ve 13:06. Evropská komise má na ověření informací 24 hodin od obdržení hlášení, teprve pak jej zveřejní pro ostatní evropské státy. Protože šlo o nález salmonely, zaslala Komise polským dozorovým orgánům zprávu emailem již ten samý den kolem 17:30. Komise hlášení v RASFF k salmonele v hovězím mase schválila 21. února ve 13.40.
Veškeré polské hovězí maso musí být před uvedením na trh ověřeno v akreditované laboratoři na zdravotní nezávadnost. Veškeré tyto testy platí dovozce, takže čeští daňoví poplatníci nejsou zatěžováni žádnými výdaji. V případě nálezu infikovaného masa, musí dojít k jeho šetrné likvidaci. Pokud dovozci nedodrží pravidla, hrozí jim pokuta až 2 miliony korun.