Zaštipování rajčat
Dosáhněte větší úrody rajčat díky jejich správnému zaštipování.
Vydáno: 03.06.2017
Domácí rajčata se svou chutí těm z obchodů nemůžou rovnat. A ať již rajčata pěstujete ve velkém, nebo jen na chuť např. na balkoně nejjednodušší, ale zároveň velmi účinnou metodou, jak navýšit sklizeň je zaštipování výhonků. Na zaštipování je právě v červnu a červenci ten správný čas.
Výhonky jako takové vyráží za každým listem a pokud bychom je nechaly bez povšimnutí, rostlina by poskytovala pro jejich růst příliš mnoho energie včetně živin. To by se samozřejmě projevilo na následné kvalitě plodů a celkové vitalitě keříčků rajčat. Rostlinky by byly vysílené a náchylné na různé typické choroby rajčat.
Zaštipování by se dalo přirovnat například k vylamování zálistků, které provádí vinaři za cílem větší a kvalitnější úrody u vinné révy. Proces je velice snadný a nepotřebujete k němu žádné náčiní. Tím byste mohli rostlinu ještě poškodit a přenést na ni virózu. Proto boční výhonky prostě vylamujte prsty nebo odstraňujte nehty. To jaký výhonek máte vylomit je celkem snadné. Vyrůstají za hlavními listy jak u tyčových, tak keříkových rajčat.
Vždy, když budete rajčátka zalévat, zkontrolujte také, zda mají nové výhonky, a ty ulámejte.
Jak výhonky vypadají, můžete vidět v následujícím videu.